EN MK
На 27 декември (петок) во 20:00 часот во клубот ГЕМ, во рамки на малиот саем на книги, ќе се одржи промоција на четири наслови објавени во едицијата Квир сквер на Темплум.
Делегацијата на Европската Унија во Македонија и Хелсиншкиот Комитет за човекови права одржаа настан по повод одбележувањето на Денот на човековите права, 10ти декември, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.
Го одбележуваме Денот на човековите права, 10 декември (вторник), со серија настани во ЕУ инфо центарот.
Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и ЛГБТИ центарот за поддршка го организираат петтиот по ред Марш на толеранцијата кој ќе се одржи на 16 ноември, со почеток во пет до дванаесет, пред Влада...
Конференцијата по повод кампањата „Македонија има љубов за сите“ се одржа на 7ми ноември 2013 во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Во Германија е отворен првиот шелтер ...

втр

02.02.16

Овој понеделник, во Германија се отвори првиот шелтер за за бегалци со хомосексуална ориентација, откако беше забележано зголемување на ризикот од напади и закани кон сексуалните малцинства во прео...

ПОВЕЌЕ

Новиот Закон за полиција во Србија ќе ги унапре...

чет

28.01.16
naslov

Gayten-LGBT го поздравува усвојувањето на предложениот амандман на членот 5 од Законот за полиција во Србија, каде што е пропишана регулацијата на спречување на дискриминација.

ПОВЕЌЕ

Пријатели

Протести низ цела Италија со повик до Владата з...

втр

26.01.16
naslov

Неколку десетици илјади луѓе, минатиот викенд, се собрале на протест низ речиси 100 градови во Италија, со цел да се упати силната порака за легализирање на истополовите партнерства и признавање на нивните семејства, наменета за италијанската влада.

ПОВЕЌЕ

Естетика на носталгијата и копнежот: „Керол“ - совршениот...

пон

25.01.16
naslov

Што е тоа совршен филм? Тоа е филм на прецизни и студиозни кадри, совршени дијалози и актери во состојби на блаженства. Како математичките пропорции, кои иако распоредот на собироците може да се промени, резултатот секогаш останува ист. Ако постои совршен филм, тогаш тоа е „Керол“ на Todd Haynes, неправедно изигнориран во трката за Оскари, во категоријата најдобар...

ПОВЕЌЕ

ФИФА казни 5 земји заради хомофобично скандирање на утакм...

пет

22.01.16
naslov

ФИФА ги казни фудбалските сојузи на Аргентина, Чиле, Мексико, Перу и Уругвај, заради хомофобични скандирања од страна на нивните навивачи, а најголемата парична казна изречена за овие сојузи ја доби оној на Чиле, односно 70 000 долари.

ПОВЕЌЕ