EN MK
На 27 декември (петок) во 20:00 часот во клубот ГЕМ, во рамки на малиот саем на книги, ќе се одржи промоција на четири наслови објавени во едицијата Квир сквер на Темплум.
Делегацијата на Европската Унија во Македонија и Хелсиншкиот Комитет за човекови права одржаа настан по повод одбележувањето на Денот на човековите права, 10ти декември, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.
Го одбележуваме Денот на човековите права, 10 декември (вторник), со серија настани во ЕУ инфо центарот.
Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и ЛГБТИ центарот за поддршка го организираат петтиот по ред Марш на толеранцијата кој ќе се одржи на 16 ноември, со почеток во пет до дванаесет, пред Влада...
Конференцијата по повод кампањата „Македонија има љубов за сите“ се одржа на 7ми ноември 2013 во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Јас сум Алекс! Викај ме Алекс.

пет

02.09.16

Се борам за моите права како транс лице, како човек, затоа што ми следува да живеам во слобода и еднаквост.

ПОВЕЌЕ

Студиja на родот

втр

27.05.14
naslov

Во нејзиниот проект „Родови студии“ (Gender Studies) таа се обидува да им даде глас на најинтимните мисли кои ги има за прашањата и проблемите поврзани со родот. Користејќи го Фејсбук, таа се обидела да контактира со секој што се чувствува поинаков во погле...

ПОВЕЌЕ

Пријатели

Брадестите мажи со фустани

пет

16.05.14
naslov

Руската ортодоксна црква ја осуди Кончита Вурст и ја прогласи нејзината победа на евровизискиот фестивал за ,,уште еден чекор кон одрекувањето на христијанскиот идентитет на Европската култура’’. Понатаму, според руските црковни лица перформансот на Кончита Вурст и е...

ПОВЕЌЕ

Индија официјално признава трет пол

срд

16.04.14
naslov

Врховниот суд на Индија денеска ја легализираше категоријата „трет пол“, која им овозможува на транссексуалните лица официјално да се декларираат како такви. Со тоа „хиџрите“ добиваат значителни малцински права.

ПОВЕЌЕ

Реакција на статијата насловена: „Креаторот на фустанот н...

чет

27.03.14
naslov

Вчера, на 26ти март 2014, во повеќе медиуми се појави нова вест за македонската пејачка Фифи, која настапуваше на шоуто Х-фактор. Имено, се работи за вест со наслов: „Креаторот на фустанот на Фифи со големи маки: Едвај успеав да го сокријам половиот орган“. Истата се појави во српските медиуми, па беше пренесена и кај нас.

ПОВЕЌЕ